Mocno czekoladowe brownie z cukinią

Ciasta czekoladowe to łakocie o które najczęściej dostaję zapytania w swoim gabinecie. Z racji na to, że nie zabraniam podopiecznym włączania słodkich smaków do ich diet, proponuję alternatywy dla standardowych wersji dobrze znanych ciast.

Moja dzisiejsza propozycja to bardzo wdzięczny wypiek, który można przygotować wykorzystując różne zdrowe produkty, a wśród nich buraki, czy fasolę czerwoną. Ja dzisiaj przychodzę do Was z wersją na bazie cukinii. Z wersją mocno czekoladową, która sama rozpływa się w ustach. Musicie koniecznie tego spróbować, bo w porównaniu ze standardowym odpowiednikiem, który w kawałku może mieć nawet 400 kcal, ten nie różni się niczym w smaku, a może mieć nawet do dwóch razy kalorii mniej!

Składniki:

Cukinia – 600 g

Olej kokosowy – 70 g

Jajo kurze – sztuka

Ksylitol – 115 g

Mąka orkiszowa – 75 g

Czekolada gorzka (u mnie 80%) – 2 paski

Kakao – 40 g

Proszek do pieczenia – łyżeczka

Sól – ½ łyżeczki

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki, nadmiar wody odciskamy.

Olej kokosowy roztapiamy i mieszamy z nim jajko oraz ksylitol.

Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kakao.

Czekoladę siekamy i łączymy z masą.

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

marta-malec-dietetyk-warszawa-przepis-mocno-czekoladowe-brownie-z-cukinia-1

Wartości odżywcze całej blachy:

Wartość energetyczna: 1735 kcal

Białko: 34,7 g

Tłuszcze: 99,3 g

Węglowodany: 167,5 g

Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (przy podziale blachy na 10 kawałków):

Wartość energetyczna: 173,5 kcal

Białko: 3,5 g

Tłuszcze: 9,9 g

Węglowodany: 16,8 g

Jeśli chcesz, bym zadbała o Twoja dietę, ułożyła dla Ciebie plan żywieniowy, skontaktuj się ze mną.

Co Cię interesuje?

Najnowsze wpisy