Kopytka z batatów

Dzisiaj czeka na Was batat w innej odsłonie – bardziej tradycyjnej i przyciągającej na myśl domowe rodzinne obiady.

Kopytka z batatów to trochę słodsza wersja tradycyjnych kopytek, a dodatek mąki żytniej zamiast pszennej zwiększa wartość zdrowotną spożywanego dania.

Batatowe kopytka możemy podawać na słodko, z twarogiem oraz cynamonem, lub wytrawnie z dodatkiem oliwy z oliwek, suszonych pomidorków, szparagów oraz szpinaku. Ilość kompozycji jest dowolna i zależy tylko i wyłącznie od Waszej inwencji

Składniki na 10 porcji:

Bataty:

Bataty – 1 kg

Mąka żytnia, typ 2000 – około 1 kg

Jajo kurze – 2 sztuki

Sól

Sposób przygotowania

Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować w wodzie, lub na parze.

U mnie zawsze wchodzi w opcję gotowanie na parze, bo zachowuje więcej substancji odżywczych w gotowanych warzywach. Ogromnie polecam zakup garnków z gotowymi wkładami dostosowanymi do głębokości garnka. Nie trzeba kombinować z wkładkami, które rysują nawierzchnię garnków, takie gotowce nie zajmują wiele miejsca i są na prawdę świetnym rozwiązaniem.

Bataty schładzamy, a następnie blendujemy je, lub rozcieramy ugniataczką do ziemniaków, dodajemy sól, jaja i zabieramy się za łączenie z mąką. Dodajemy ją stopniowo do uzyskania jednolitej, ale lekko klejącej konsystencji, która umożliwi Wam formowanie wałków i wycinanie kopytek.

Gdy kluseczki będą już gotowe wrzucamy je do wrzątku i wyławiamy, gdy wypłyną na wierzch.

Smacznego!

Wartości odżywcze dla jednej porcji:

Wartość energetyczna: 425 kcal

Białko: 11 g

Tłuszcze: 3,3 g

Węglowodany: 78 g

Jeśli chcesz, bym zadbała o Twoja dietę, ułożyła dla Ciebie plan żywieniowy, skontaktuj się ze mną.

Co Cię interesuje?

Najnowsze wpisy