Zapiekane bataty z fetą i owocami granatu

Bataty to krewniacy ziemniaków, którzy swoją pomarańczową barwę zawdzięczają antocyjanom oraz wysokiej zawartości beta-karotenu. 100 g słodkich ziemniaków zapewnia pełne zapotrzebowanie dzienne na witaminę A u kobiet i ponad 75% zapotrzebowania u mężczyzn. Ze względu na niski indeks glikemiczny doskonale sprawdzają się w diecie cukrzyków oraz osób cierpiących na insulinooporność.

Poniżej orzeźwiająca propozycja na letnie kolacje. Mam nadzieję, że wpisze się w Wasze gusta.

Moją inspiracją w przygotowaniu tego dania była niezmiennie Kwestiasmaku.com, którą gorąco polecam.

Składniki na 2 porcje:

Bataty:

Bataty – 2 sztuki

Ser feta – 60 g

Granat – 1/2 dużej sztuki

Oliwa z oliwek – łyżka

Sól, pieprz

Pesto z rukoli:

Rukola – 3-4 garście

Czosnek – mały ząbek

Papryczka chilli – 1/2 sztuki bez pestek

Parmezan – 2 łyżki

Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Bataty pokroić na grube plastry, doprawić solą, pieprzem, na koniec polać delikatnie oliwą. Piec w 180 stopniach przez około 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić miękkość ziemniaków wbijając w niego widelec, lub noża.

Składniki na pesto zblendować, doprawić solą i pieprzem.

Gotowe bataty posypać fetą, owocami granatu i posmarować pesto.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:

Wartość energetyczna: 510 kcal

Białko: 13,1 g

Tłuszcze: 30,4 g

Węglowodany: 41,1 g

Jeśli chcesz, bym zadbała o Twoja dietę, ułożyła dla Ciebie plan żywieniowy, skontaktuj się ze mną.

Co Cię interesuje?

Najnowsze wpisy